Alles Over De Reis Zoek een kaart in een enorm veld - Alles Over De Reis Banier

Wat is geloof?


Wat is geloof?

Nou, waar sta ik nu met dit alles…? Waar heeft deze reis mij naartoe gebracht en hoe zou dit mijn leven moeten beïnvloeden? Ik geloofde intellectueel dat bepaalde dingen in de geschiedenis hadden plaatsgevonden, maar wat betekende dat nu in de werkelijkheid van mijn leven op dit moment…?

Wat is geloof? Wat is overtuiging?

Hoewel het Christelijke geloof niet puur is gebaseerd op bewijs, wordt het zeer zeker ondersteund door het beschikbare bewijsmateriaal. “Geloof” betekent niet dat je je hersenen uitschakelt en alleen op het hart vertrouwt, of de rede onderdrukt ten gunste van emoties. Nee, het Christelijke geloof betekent Jezus zoeken en kennen, met alle aspecten van de menselijke natuur. Het is geen “blind vertrouwen”, zoals ik ooit dacht… het is een “gecalculeerd vertrouwen”, dat gebaseerd is op een overweldigende bewijslast. Nou, ik heb het bewijs verzameld en ik heb het in de beklaagdenbank gezet…. Na een paar maanden in de jury-kamer ben ik naar buiten gekomen met een persoonlijk oordeel… Jezus Christus is wie Hij beweert te zijn… de Zoon van God die zo’n 2000 jaar geleden naar deze aarde kwam om een echte en eeuwige hoop aan de mensheid aan te bieden.

Oké, wat nu…? Ik geloof op een intellectuele manier, door de zwaarte van het bewijs, dat God bestaat, dat de Bijbel waar is en dat Jezus zijn Zoon is… Welke gevolgen heeft dat nu voor mij?

Ik vind de metafoor van de stoel erg goed… Kijk in je kamer naar de dichtstbijzijnde stoel. Bekijk hem goed. Bestudeer zijn ontwerp. Is hij structureel in orde? Heeft hij voldoende draagkracht? Zullen de materialen die door de fabrikant gekozen zijn jouw gewicht kunnen dragen?

Het is zeer waarschijnlijk dat de stoel die je hebt gekozen jouw gewicht met gemak zal kunnen dragen. Een overtuiging is hiermee vergelijkbaar. Je maakt gebruik van logica, kennis en ervaring om een geïnformeerde beslissing te nemen: je begrijpt nu dat deze stoel jouw gewicht wel zal kunnen dragen.

Ga nu in de stoel zitten…. Dat is geloof! Je bereikt een bepaald punt waarop een vage intellectuele instemming niet meer toereikend is. Oprecht leven vereist dat wij onze overtuiging in daden omzetten. Een intellectueel begrip zonder geloof met bijbehorende handelingen is leeg en betekenisloos…

Heb je ooit gehoord van de man die over een koord de Niagara waterval overstak? Een grote groep mensen stond toe te kijken hoe hij dat deed. Hij vroeg hen: “Geloven jullie dat ik over dit koord de waterval kan oversteken?” Zij antwoordden allemaal: “Ja”. Ze hadden dit namelijk zojuist zelf met eigen ogen gezien.

Vervolgens duwde hij een kruiwagen over dat koord naar de andere kant van de waterval. Toen hij dit klaargespeeld had, vroeg hij de omstanders: “Geloven jullie dat ik met een kruiwagen over dit koord de Niagara waterval kan oversteken?” Unaniem antwoordde men: “Ja”. Omdat ze hem ook dit hadden zien doen.

Tenslotte klom een vriend van de koorddanser in de kruiwagen. De koorddanser duwde hem naar de overkant van de waterval. Wauw, wat een gewaagde stunt! Toen hij dit gedaan had, vroeg de koorddanser de menigte: “Geloven jullie dat ik een kruiwagen met een mens erin over dit koord naar de andere kant van de Niagara waterval kan duwen?” Op deze vraag riepen zij uit: “Ja!”. Want zij geloofden nu in de indrukwekkende bekwaamheid van deze gast.

Toen keek hij naar de menigte en vroeg: “Goed dan, wie is de volgende?”

Daar heb je het… het verschil tussen een intellectuele overtuiging en echt geloof!


Lees nu verder!Hoe kan ik God kennen?
Waarom zou God je in de hemel moeten toelaten?


Copyright © 2002-2021 AllAboutTheJourney.org, Alle rechten voorbehouden