Alles Over De Reis Zoek een kaart in een enorm veld - Alles Over De Reis Banier

Celstructuur


De celstructuur - de complexiteit van de “eenvoudige” cel

Elk mens begint als een cel, gevormd door de vereniging van de eicel van de moeder en het sperma van de vader. Die enkele cel bevat de digitale code om duizenden andere soorten cellen te maken, van vetcellen tot botcellen – van hersencellen tot longcellen. Er zijn spiercellen, huidcellen, adercellen, capillaire cellen en bloedcellen… uit die ene oorspronkelijke cel zal het menselijk lichaam uiteindelijk ongeveer 30 triljoen cellen verkrijgen die tezamen een symfonie van verschillende functies uitvoeren.

In de eerste helft van de vorige eeuw namen wetenschappers nog steeds aan dat de cel een relatief eenvoudige klonter protoplasma was. Zonder elektronenmicroscopen en andere technologieën werd de cel behandeld als een soort “zwarte doos” die op mysterieuze wijze zijn diverse functies uitoefende – een onwaarneembare collectie “gelatine-moleculen” waarvan de inwendige werking onbekend was.

Door de wonderen van de technologie van de 21e eeuw begrijpen wetenschappers nu het volgende:

Hoewel de kleinste bacteriële cellen ongelooflijk klein zijn, met een gewicht van minder dan 10-12 gram, is toch elke cel effectief een echte tot micro-niveau geminiaturiseerde fabriek, samengesteld uit honderdduizend miljoen atomen, veel gecompliceerder dan enige door de mens gebouwde machine en absoluut zonder weerga in de niet-levende wereld.[1]

Elke microscopische cel is functioneel zo gecompliceerd als een kleine stad. Wanneer de cel 50.000 keer vergroot wordt door middel van een electronenmicroscoop, dan zien we dat de cel bestaat uit meerdere complexe structuren, elk met een verschillende rol in de werking van de cel. Gebruiken we de stad als vergelijking, dan is dit een simpel overzicht dat de ontzagwekkende ingewikkeldheid en ontwerp van een typische cel onthult:

Stad => Cel
Arbeiders=>Proteïnes (eiwitten)
Krachtcentrale=>Mitochondria
Wegen=>Actine vezels, Microtubules
Vrachtwagens=>Kinesine, Dyneïne
Fabrieken=>Ribosomen
Bibliotheek=>Genoom (DNA, RNA)
Recyclingfabriek=>Lysosoom
Politie=>Chaperonne-eiwitten
Postkantoor=>Golgi-apparaat


Wanneer we dieper graven in de cellulaire wereld, dan onthult de technologie zwarte dozen binnen de vroegere zwarten dozen. Met de ontwikkeling van de wetenschap worden steeds meer van deze zwarte dozen geopend. Zo is een “onverwachte Lilliput-wereld” blootgelegd met zó’n enorme complexiteit dat het de evolutietheorie tot een breekpunt heeft gebracht.[2]

Wauw! En dat is op celniveau. Als de cel al zo complex is, hoe zit het dan met de meest eenvoudige organismen die uit deze celstructuren zijn opgebouwd? Bestaat “eenvoudig” leven wel, nu we de organismen kunnen zien met de nieuwste microbiologische en biochemische technologie?


Volgende pagina![1] Denton, 250.
[2] Michael J. Behe, Darwins Black Box: The Biochemical Challenge to Evolution, Simon & Schuster, 1996, 18.

Copyright © 2002-2021 AllAboutTheJourney.org, Alle rechten voorbehouden