"Intelligent Design" Theorie

 
U bent hier: De Reis >> "Intelligent Design" Theorie

"Intelligent Design" Theorie

Oké, waar bevind ik me nu met wat ik weet?

De evolutietheorie verklaart dat alles slechts een schijn van ontwerp heeft. Richard Dawkins, auteur van The Blind Watchmaker (De Blinde Horlogemaker) en een professor aan Oxford University (Verenigd Koninkrijk), is waarschijnlijk de leidende voorstander van de evolutietheorie sinds de dood van Stephen Jay Gould.

Dawkins schrijft:

Biologie is de studie van gecompliceerde dingen die de indruk wekken dat ze zijn ontworpen voor een doel.[1]

Hij gaat verder met te stellen:

… de levende resultaten van natuurlijke selectie maken een overweldigende indruk op ons met de schijn van een ontwerp, als door een meester-horlogemaker…[2]

Desalniettemin is Dawkins een atheïst die trouw volhoudt dat het ontwerp dat we zien slechts een illusie is - dat deze verbazingwekkende complexe systemen een toevallig produkt zijn van natuurlijke selectie.

Het is interessant dat we in alle andere gebieden van menselijke exploratie zien dat “ontwerp een ontwerper vereist.” Daarom is ontwerpdetectie-methodologie een eerste vereiste voor vele disciplines, waaronder archeologie, antropologie, forensische wetenschappen, strafrechtelijke jurisprudentie, copyrightwetten, patentwetten, ‘reverse engineering’, crypto-analyse, ‘random’ getallen generatie, en SETI (“the Search for Extra-Terrestrial Intelligence”, de zoektocht naar intelligent buitenaards wezen). In het algemeen vinden we dat “gespecificeerde complexiteit” een betrouwbare indicator is voor de aanwezigheid van een intelligent ontwerp. Toeval kan weliswaar complexiteit uitleggen, maar niet specificatie. Een willekeurige reeks letters is complex, maar niet gespecificeerd (het is betekenisloos). Een sonnet van Shakespeare is zowel complex als gespecificeerd (het is betekenisvol). Je kan geen sonnet van Shakespeare hebben zonder Shakespeare.[3]

Het is opmerkelijk dat het SETI project, een miljarden dollars kostende poging om de kosmos af te scannen op zoek naar een of andere indicatie van intelligentie, gebaseerd is op één simpele notie. Als we ergens radiogolven vinden die een geordende volgorde van geluiden bevat, dan hebben we ergens in het universum intelligentie ontdekt! Denk daar eens over na? De hele premisse van deze wetenschappers is dat je geen geordend geluid kan hebben (zoals de punten en strepen in een Morse code uitzending) zonder een intelligente kracht die daarachter zit. Ik vind dat een enorm sterke gedachte!

Charles B. Thaxton, een postdoctoraal onderzoeker met een doctoraal in Scheikunde van Harvard University, is het er mee eens:

…een intelligente communicatie via radiosignalen van een afgelegen sterrenstelsel zou enthousiast ontvangen worden als bewijs van een intelligente bron. Waarom is het dan zo dat de volgorde van berichten in de DNA molecule niet ook prima facie bewijs bevatten voor een intelligente bron? Immers, DNA is niet alleen analoog aan een opeenvolging van berichten als Morse code, het is precies zo’n opeenvolging van berichten.[4]

Dus, waar leidt dit nu toe? Als we onze vroegere vooronderstellingen van ons afschudden en onze organische wereld logisch bestuderen –zoals we doen met de meeste andere dingen- dan beginnen we de zaken wat anders te zien….

Volgende Pagina!

[1] Richard Dawkins, The Blind Watchmaker, ch. 1.
[2] Richard Dawkins, The Blind Watchmaker, ch. 2.
[3] William A. Dembski, The Design Inference: Eliminating Chance through Small Probabilities, 1998.
[4] Charles B. Thaxton, The Mystery of Life’s Origin: Reassessing Current Theories, Philosophical Library, 1984.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk Deze Korte Video!
Seti Project Video


SETI Project Video
Wetenschappelijke Wereldbeelden

Microscopische Organismen
Celstructuur
Het Mirakel van het Leven
Problemen Met Het Fossielenbestand
Het Fossielenbestand
De Oorsprong van het Universum
DNA Molecule
Spontane Generatie
Onreduceerbare Complexiteit
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add
Add
XML Feed:Wat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Atheïst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
De Reis Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutTheJourney.org, Alle Rechten Voorbehouden.