DNA Molecule

DNA Molecule

 
U bent hier: De Reis >> DNA Molecule

De DNA-molecule: De Onmogelijkheid van Informatie

De DNA-molecule is ťťn van de grootste wetenschappelijke ontdekkingen aller tijden. DNA werd voor het eerst beschreven door James Watson en Francis Crick in 1953[1] en is de befaamde opslagplaats van genetische informatie die de fysieke karakteristieken van elk organisme vaststelt. Het duurde tot het midden van 2001 voordat het "Menselijk Genoom Project" en Celera Genomics gezamenlijk de ware natuur en de complexiteit van de digitale code aanwezig in DNA presenteerden. We weten nu dat elke menselijk DNA-molecule zoín 35.000 genen bevat, samengesteld uit chemische componenten die gearrangeerd zijn in ongeveer 3 miljard precieze sequenties. Zelfs de DNA-molecule voor de eencellige bacterie E-coli bevat genoeg informatie om de complete set van de Encyclopedia Britannica encyclopedie te vullen.

DNA (ďdeoxyribonucleic acidĒ) is een molecule met een dubbele streng die in elkaar is gedraaid tot een spiraalvorm, net als een wenteltrap. Elke streng bestaat uit een suiker-fosfaat ruggegraat en verscheidene basischemicaliŽn die in paren zijn bevestigd. De vier basischemicaliŽn die de treden van de wenteltrap vormen zijn adenine (A), thymine (T), cytosine (C) en guanine (G). Deze traptreden werken als de ďlettersĒ van het genetische alfabet en in combinaties van complexe volgordes vormen zij woorden, zinnen en paragrafen die vervolgens dienen als instructies die de vorming en het functioneren van de betreffende cel bepalen. Misschien is het zelfs meer toepasselijk om de A, T, C en G in de genetische code van het DNA te vergelijken met de ď0Ē en de ď1Ē in de binaire code van computersoftware. Net als software in een computer, is de DNA-code de genetische taal die de informatie naar de organische cel communiceert.

De DNA-code, net als een floppy disk met binaire code, is erg simpel in zijn basisstructuur, die in paren is gerangschikt. Maar de volgorde en het functioneren van de code is vreselijk complex. Door middel van recente technologieŽn zoals rŲntgen-kristallografie weten we nu dat een cel niet zomaar een ďklonter protoplasmaĒ is, maar meer een microscopisch wonder dat complexer is dan de space shuttle. De cel is zeer complex en maakt gebruik van gigantische aantallen fenomenaal precieze DNA-instructies om elke functie te controleren.

Hoewel de DNA-code zelf opmerkelijk complex is, stond de wetenschap volledig versteld door het vertaalsysteem voor deze informatie. Net als in elke andere taal betekenen letters en woorden niets buiten de context van de taalconventie die gebruikt wordt om die letters en woorden betekenis te geven. Dat is de kern van moderne informatietheorie. Een simpel binair voorbeeld is het verhaal van de "Midnight Ride of Paul Revere" (ďDe Middernacht Rit van Paul RevereĒ). In dat beroemde verhaal uit de Amerikaanse geschiedenis vraagt Paul Revere een vriend om ťťn lamp in het raam van de kerk te plaatsen als de Britse (vijandelijke) troepen over land zouden naderen, en twee lampen als zij over zee zouden naderen. Zonder een gemeenschappelijke taalconventie die door Paul Revere en zijn vriend gebruikt kon worden, zou die poging tot communicatie niets hebben betekend. Welnu, neem nu dat simpele voorbeeld en vermenigvuldig dat met een factor met honderden nullen.

We weten nu dat de DNA-molecule een ingewikkeld berichtensysteem is. De bewering dat DNA voortkwam uit willekeurige processen is hetzelfde als de bewering dat informatie kan voortkomen uit willekeurige processen. Vele wetenschappers beargumenteren dat de chemische bouwstenen van de DNA-molecule verklaard kunnen worden door natuurlijke materiŽle processen over miljoenen jaren. Maar het verklaren van de materiŽle basis van een bericht is volledig onafhankelijk van de informatie die uitgezonden wordt door middel van die materie. Daarom hebben de bouwstenen niks te maken met de oorsprong van het complexe bericht zelf.

Een eenvoudige illustratie is de volgende: de informatieve inhoud van de zinsnede ďnatuur en ontwerpĒ heeft niks te maken met het schrijfmateriaal dat ervoor werd gebruikt, of het nu inkt was, of verf, krijt of een kleurpotlood. Sterker nog, de zinsnede kan geschreven worden in binaire code, Morse-code of rooksignalen, maar het bericht blijft hetzelfde ongeacht het gebruikte medium. Er is overduidelijk geen relatie tussen de informatie zelf en de materiŽle basis die gebruikt werd om de informatie over te brengen.

Enkele huidige theorieŽn beargumenteren dat zelf-organiserende eigenschappen binnen de basischemicaliŽn zelf de informatie in de eerste DNA-molecule creŽerden. Anderen beweren dat externe zelf-organiserende krachten de eerste DNA-molecule creŽerden. Maar al deze theorieŽn moeten de onlogische conclusie omarmen dat het materiaal dat gebruikt wordt om de informatie te verzenden ook de informatie zelf creŽert. Hoewel ik geen wetenschapper ben, vertelt de logica mij dat de informatie in de genetische code volledig onafhankelijk moet zijn van de chemische samenstelling van de DNA-molecule.

Is al dit wetenschapsgedoe wel logisch? Is mijn interpretatie van de ontzagwekkende complexiteit van de DNA-molecule, die we pas sinds kort zijn begonnen te begrijpen, wel correct? Ikzelf ben van mening dat eenieder die er op uit gaat en het wonder van de DNA-molecule werkelijk bestudeert net als ik overdonderd moet zijn met ontzag Ė dit ongelooflijke microscopische, digitale, fouten-corrigerende, overvloedige, zelf-duplicerende informatie-opslag- en verwerkingssysteem, met zijn eigen intrinsieke taalconventie en met het potentieel om elk organisme te ontwikkelen uit ruw biologisch materiaal!

Het is verbazingwekkend om te bedenken dat dit opmerkelijke stuk machinerie, dat de ultieme capaciteit bezit om elk levend ding te construeren dat ooit heeft bestaan op de aarde, van de reusachtige sequioa boom tot het menselijk brein, al zijn eigen componenten kan construeren in slechts enkele minuten en minder weegt dan 10-16 gram.
Het is in de orde van verschillende duizenden miljoenen miljoenen malen kleiner dan de kleinste functionele machine ooit door de mens gebouwd.
[2]

Door de ontdekking, het in kaart brengen en de bepaling van de organisatie van de DNA-molecule begrijpen we nu dat organisch leven gebaseerd is op een immens complexe informatiecode en dat zulke informatie, net als de meest complexe softwarecodes van deze tijd, niet gecreŽerd of geÔnterpreteerd kan worden zonder enige vorm van ďintelligentieĒ. Voor mij betekende het waarlijk begrijpen van de wetenschappelijke realiteit van de DNA-molecule de genadeslag voor mijn levenslange vooronderstelling dat leven voortkwam uit niet-leven door middel van willekeurige materialistische krachten. Zelfs gedurende triljoenen jaren is de ontwikkeling van DNA statistisch gezien onmogelijk.

Maar hť, laten we wat dieper gravenÖ als DNA de informatie-opslagplaats is die werkt als een blauwdruk voor celontwikkeling, hoe zien deze functionele cellen er dan uit? Zijn ze echt wel zo gecompliceerd?

Volgende Pagina!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk Deze Korte Video!
DNA en Computers


DNA en Computers Video
Wetenschappelijke Wereldbeelden

Intelligent Design Theorie
Bewijs Voor Intelligent Design
Het Menselijk Oog
Evolutie En Het Fossielenbestand
De Oorsprong van het Universum
DNA Molecule
Evolutietheorie
Onreduceerbare Complexiteit
De Oorsprong van het Leven
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
TheÔsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add DNA Molecule to My Google!
Add DNA Molecule to My Yahoo!
XML Feed: DNA MoleculeWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een AtheÔst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
De Reis Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutTheJourney.org, Alle Rechten Voorbehouden.