Kritisch Denken Les 1

Kritisch Denken Les 1

 
U bent hier: De Reis >> Kritisch Denken Les 1

Kritisch Denken Les 1

Soms is één simpele gedachte genoeg om de fundering van een compleet gedachtensysteem te doen schudden...

Het was gedurende een jongerensportkamp tegen het eind van 1999 toen ik ineens een spontane openbaring had.

“Zorg ervoor dat je kinderen genoeg water drinken,“ werd ons verteld. “Hydrateren, hydrateren, hydrateren, dat is de sleutel.”

“Geen probleem,” dacht ik. “Iedereen kent dit basisprincipe van de voedingswetenschappen.”

Toen realiseerde ik mij iets….

Toen ik aan sport deed toen ik een kind was, werd water slechts uitgedeeld als een beloning. Zelfs als we even een moment rust hadden aan de waterfontein, dan hield onze trainer de tijd in de gaten zodat we niet teveel zouden drinken. “Je krijgt er pijn in je zij van!” zeiden ze. Sterker nog, tijdens de rust kregen we alleen plakjes sinaasappel, want drinken zou “ons kramp bezorgen en ons vertragen”.

Toen herinnerde ik me mijn vader’s ervaring met sport toen hij een kind was. In zijn generatie namen atleten zelfs zouttabletten – soms in grote hoeveelheden. Trainers beschouwden hydrateren tijdens een wedstrijd als taboe.

Ka-zip (of hoe het dan ook klinkt als de sluiter van een camera klikt)! Ik had één van die fotografische ervaringen, waarin een waarheid ineens scherpgesteld wordt en voor altijd bij je blijft…

Wetenschap is niet statisch. Wetenschap verandert met het verstrijken der tijd. Het waarneembare bewijs verandert niet, maar de wetenschappelijke interpretatie ervan verandert…

In mijn eenvoudige illustratie hadden drie generaties atleten te maken met drie verschillende denkbeelden met betrekking tot de voedingswetenschappen. Het waarneembare bewijs met betrekking tot water en het menselijk lichaam veranderde niet, maar de wetenschappelijke presentatie (en in het bijzonder, de publieke perceptie) van dat bewijs avanceerde op zijn minst drie keer in een paar decennia.

Om de een of andere reden daagde die simpele gedachte mij uit.

Om de een of andere reden brak op dit onbeduidende moment in mijn leven een dam, wat een vloedgolf van verreikende vragen deed uitstromen.

Ik moest opnieuw het waarneembare bewijs onder ogen nemen. Het was tijd om mijn decennia oude vooronderstellingen ten aanzien van wetenschap, natuur en technologie te onderzoeken. Ik besloot terug te gaan naar de basis van het grote geheel van de wereld om me heen… ik begon te lezen en te studeren…

Volgende Pagina!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Bekijk Deze Korte Video!
Kritisch Denken Video


Kritisch Denken Video
Filosofische Wereldbeelden

Kritisch Denken Les 1
Metafysica
Realisme en Naturalisme
De Filosofie van het Leven
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Wetenschappelijke Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Kritisch Denken Les 1 to My Google!
Add Kritisch Denken Les 1 to My Yahoo!
XML Feed: Kritisch Denken Les 1Wat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Atheïst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
De Reis Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutTheJourney.org, Alle Rechten Voorbehouden.