Charles Darwin

Charles Darwin

 
U bent hier: De Reis >> Charles Darwin

Charles Darwin en Het Ontstaan van Soorten

In 1831 zeilde Charles Darwin als passagier op de HMS Beagle. Zijn vijf jaar durende reis bracht hem naar de kusten van Zuid-Amerika, waar hij verschillende soorten dieren observeerde. Eén soort van wezens, de Galapagos vink, trok Darwins aandacht in het bijzonder. Hij bestudeerde de vogels, verzamelde monsters, en observeerde dat zij verschillende snavel-afmetingen en –vormen hadden. Deze waargenomen variaties inspireerden de initiële ontwikkeling van Darwins “theorie van ontstaan”. In 1836 keerde hij naar Engeland terug.

In 1842 begon Darwin met de ontwerpversies van “On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life”, vaak kortweg “Origins of Species” genoemd. ( “Over het ontstaan van de soorten door middel van natuurlijke selectie, ofwel het behoud van begunstigde soorten in het gevecht voor leven” ). Zijn werk werd zwaar beďnvloed door Sir Charles Lyells “Principles of Geology” (“Principes van de geologie”, 1830) en Thomas Malthus’ “An Essay On The Principle Of Population” ( “Een essay over het principe van populatie”, 1798). “Origins of Species” werd uiteindelijk in 1859 gepubliceerd.

Maar raad eens? Ik vond het een goed boek. Samengevat: “Origins of Species” stelt voor dat “natuurlijke selectie” het mechanisme is waardoor een oorspronkelijk eencellig organisme zich geleidelijk zou kunnen hebben ontwikkeld tot alle soorten die we tegenwoordig waarnemen – zowel flora als fauna. In het algemeen presenteert Darwin een evolutietheorie die hij beschrijft als “afstamming met modificatie”. Het is prettig te lezen, en het bevat een fascinerende hypothese voor die tijd.

Desalniettemin, 100 jaar later realiseerden wetenschappers zich dat aan Darwins basistheorie gesleuteld moest worden – “natuurlijke selectie” is een conservatief proces, niet een middel om complexiteit uit eenvoud te ontwikkelen. Toen wetenschappers de aard van de genetica begonnen te begrijpen, zagen zij zich genoodzaakt om Darwins originele theorie bij te stellen. Zij stelden voor dat natuurlijke selectie in samenwerking met genetische mutatie de ontwikkeling van alle soorten uit een gemeenschappelijke voorouder mogelijk maakten. Hoewel werkelijk gunstige mutaties nog nooit zijn geobserveerd (wetenschappers hebben alleen schadelijke, “neerwaartse” mutaties waargenomen) is dit tegenwoordig de algemeen geldende theorie met betrekking tot evolutionaire veranderingen.

Maar hoe zit het met de “gemeenschappelijke voorouder” aan de onderkant van de evolutionaire boom?...

Volgende Pagina!


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Het Fossielenbestand
De Oorsprong van het Universum
Celstructuur
De Oorsprong van het Leven
Evolutietheorie
Het Mirakel van het Leven
DNA Molecule
Spontane Generatie
Charles Darwin
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theďsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Charles Darwin to My Google!
Add Charles Darwin to My Yahoo!
XML Feed: Charles DarwinWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Atheďst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
De Reis Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutTheJourney.org, Alle Rechten Voorbehouden.