Microscopische Organismen

Microscopische Organismen

 
U bent hier: De Reis >> Microscopische Organismen

Microscopische Organismen – Het Wonder van “Eenvoud”

Als de fundering van het hedendaagse evolutionaire denken bestaat uit het eerste, eenvoudige, eencellige organisme gecreëerd in de prebiotische oersoep, wat is dan zo’n “eenvoudig” organisme? Is er wel zoiets? Zou zo’n organisme –zelfs het allereerste- niet zelf brandstof moeten kunnen samenstellen, energie kunnen genereren, zijn eigen soort kunnen reproduceren, etcetera?

Vandaar de vraag: wat is “eenvoudig”?

Ik veronderstel dat een bevruchte menselijke eicel er eenvoudig uitziet op het moment van bevruchting, een ééncellige klonter die niet groter is dan een speldenknop. Desalniettemin, we weten nu dat deze amorfe klonter een hoeveelheid informatie bevat die equivalent is aan 6 miljard “chemische letters” – genoeg code om 1000 boeken mee te vullen, elk 500 pagina’s dik en met een lettergrootte zo klein dat een microscoop nodig is om ze te kunnen lezen.[1] Door het wonder van DNA is elke menselijke eigenschap vastgesteld op het moment van bevruchting. Binnen enkele uren begint deze ene cel zich te reproduceren en groeit een voortstuwingssysteem van trilharen die de bevruchte eicel (nu een “zygoot” genoemd) naar de baarmoeder beweegt. Binnen zes dagen heeft de originele cel (nu “embryo” genoemd) zijn bibliotheek van informatie al meer dan 100 keer gereproduceerd. Uiteindelijk zal deze gelatine klonter zich opsplitsen tot meer dan 30 triljoen cellen die samen het menselijk lichaam vormen. De schatting is dat, als op dat moment alle chemische DNA “letters” in boekvorm zouden worden gedrukt, deze boeken dan de Grand Canyon vijftig keer zouden kunnen vullen![2]

Oké, ik zie hierin niets “eenvoudigs”…

Maar dat is een menselijke eicel, niet een eenvoudig, onafhankelijk bestaande biologische entiteit. Laten we een stap terug doen en naar een eenvoudig organisme kijken dat in de natuur bestaat.

Een “eenvoudige” bacterie bijvoorbeeld?

Nee, laten we alleen kijken naar een onderdeel van een “eenvoudige” bacterie – zijn voortbewegingsmechanisme…

Het zogenaamde “bacterieel flagellum” (zweepstaartje) is wat een bacterie voortstuwt door zijn microscopische wereld. Het bacterieel flagellum bestaat uit ongeveer 40 verschillende proteïne-onderdelen, inclusief een stator, een rotor, een aandrijfas, een U-verbinding en een propeller. Door middel van de technologie van de 21e eeuw begrijpen we nu dat een simpele bacterie een microscopische buitenboordmotor heeft! De individuele onderdelen worden zichtbaar wanneer deze 50.000 keer vergroot worden door een electronenmicroscoop. Deze microscopische motoren draaien op 100.000 toeren per minuut. Maar toch kunnen ze ongelooflijk snel stoppen. Het duurt feitelijk maar een kwartslag om te stoppen, naar een andere versnelling te schakelen en vervolgens met 100.000 toeren per minuut de andere kant op te draaien! De flagellaire motor is watergekoeld en zó geschakeld in een mechanisme van sensoren dat de bacterie zelfs ‘feedback’ van zijn omgeving krijgt![3]

Dat is gewoonweg duizelingwekkend! Hoe valt dit te vergelijken met de buitenboordmotoren die wij kennen? Zijn deze mechanische motoren ontworpen en dan gebouwd volgens technische specificaties? Natuurlijk! Welnu, maak zo’n zelfde buitenboordmotor duizend keer efficiënter en verklein hem met een factor met vele nullen. De complexiteit is onvoorstelbaar! Zelfs met onze technologie van de 21e eeuw zullen we nooit een dergelijke micromachine kunnen creëren.

Volgende Pagina!

[1] A. E. Wilder-Smith, The Natural Sciences Know Nothing of Evolution, T.W.F.T. Publishers, 1981, 82.
[2] Mark Eastman en Chuck Missler, The Creator Beyond Time and Space, T.W.F.T. Publishers, 1996, 84.
[3] Diverse wetenschappers, Unlocking the Mystery of Life: The Scientific Case for Intelligent Design,” DVD documentaire van Illustra Media, 2002.


Vind jij deze informatie nuttig? Help ons dan door deze met anderen te delen met behulp van onderstaande social media knoppen. Wat zijn social media?
Volg ons:

English  
Social Media
Praat over ons:

Volg ons:


Wetenschappelijke Wereldbeelden

Charles Darwin
De Schepping van Leven
Het Mirakel van het Leven
Het Fossielenbestand
Bewijs Voor Intelligent Design
Problemen Met Het Fossielenbestand
De Oorsprong van het Universum
Celstructuur
De Oorsprong van het Leven
Bronnen Voor Verder Onderzoek

Filosofische Wereldbeelden
Waarheid Beweringen
Theïsme
Stichters van Wereld Religies
Wereld Religies
Ontdek Waarheid
Populaire Kwesties
Levensproblemen
Herstel
 
 
 
Zoek
 
Add Microscopische Organismen to My Google!
Add Microscopische Organismen to My Yahoo!
XML Feed: Microscopische OrganismenWat denk jij? Hoe zie jij jezelf het meest:
1-Een Atheïst   2-Een Agnosticus   3-Een Spiritueel Persoon   4-Een Religieus Persoon   5-Een Volgeling van Jezus  
De Reis Thuispagina | Over Ons | Sitemap
Copyright © 2002 - 2015 AllAboutTheJourney.org, Alle Rechten Voorbehouden.